Op weg naar een duurzaam energiesysteem
Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we voor de uitdaging staan een duurzaam energiesysteem op te zetten. Waterstof kan daarin een sleutelrol spelen. Met het waterstofprogramma NHN willen we Noord-Holland Noord uit laten groeien tot een van de grote waterstofregio’s in Noordwest-Europa.
De regio Noord-Holland Noord heeft alle kwaliteiten om deze doelstelling te behalen. Vanuit de Regio Deal stimuleren we een aantal projecten daarin. De aanwezige kennis, ervaring en infrastructuur maken van de regio Noord-Holland Noord een belangrijke speler in de energietransitie.
De programmalijn Waterstof is nauw verbonden met de twee andere lijnen METIP en Human Capital. De innovaties binnen de programmalijnen brengen onder meer werkgelegenheid met zich mee en hebben een aanzuigende werking op andere bedrijven.
Met de Regio Deal bevorderen we de (versnelde) uitvoering van een aantal innovatieve activiteiten waarmee de waterstofeconomie in de Kop van Noord-Holland de komende jaren een impuls krijgt en die tevens bijdragen aan de energietransitie in de regio en ook in Nederland.
Onder regie van het Ontwikkelingsbedrijf NHN en New Energy Coalition, werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen samen om de productie, distributie en toepassing van groene waterstof[1] te ontwikkelen en stimuleren. Dit gebeurt met het programma waterstof NHN. Een aantal specifieke projecten uit dit programma krijgt ondersteuning vanuit de Regio Deal. Deze projecten vormen de programmalijn Waterstof in de Regio Deal.
Met de programmalijn Waterstof willen we bereiken dat ondernemers en investeerders meer investeren in de regio om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van een landelijke en regionale waterstofeconomie. We stimuleren de waterstofeconomie en het gebruik van fossiele brandstoffen wordt afgebouwd. Dit doen we bijvoorbeeld door (versnelde) uitvoering van (innovatieve) projecten in de productie van groene en blauwe waterstof.
Om dat alles voor elkaar te krijgen zetten we in ieder geval in op de volgende programmapunten:
[1]
∞ Grijze waterstof is afkomstig uit aardgas of kolen. Daarbij komt vervuilende CO2 vrij in de atmosfeer.
∞ Blauwe waterstof is gebaseerd op hetzelfde principe als grijze waterstof, maar de CO2 die vrijkomt wordt afgevangen en opgeslagen, bijvoorbeeld in lege gasvelden op zee.
∞ Groene waterstof wordt gemaakt met energie uit duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie.
Waterstofsubsidie
Er is een nieuwe subsidieregeling voor ondernemers voor het ombouwen van voer- en vaartuigen naar een waterstofaandrijving. Met deze subsidie geven we een impuls aan bedrijven, zoals in de scheepvaart en agri-sector, om meer gebruik te maken van waterstof. Hierdoor kunnen we de overgang maken naar een duurzame waterstofeconomie.
Tot wanneer kunt u de waterstofsubsidie aanvragen?
Vanaf 20 april 2023 is het mogelijk om de waterstofsubsidie aan te vragen. Uw aanvraag moet uiterlijk 1 oktober 2024 bij ons binnen zijn.
Klik hier voor meer informatie.