Waterstofcongres groot succes: op weg naar Nederland Klimaatneutraal in 2050

In het bereiken van dit ambitieuze doel, zal waterstof een belangrijke bijdrage leveren. Welke rol kan waterstofregio Noord-Holland hierin spelen? Die vraag stond centraal op het Waterstofcongres, vrijdag 30 juni 2023 tijdens Sail Den Helder.

Ruim 250 bezoekers werden meegenomen in de ontwikkelingen op het gebied van waterstof en maakten kennis met een aantal regio-specifieke waterstofparels en -projecten. Na een warm welkom van wethouder Peter van Diepen (duurzaamheid & energietransitie) wenste minister Rob Jetten met een videoboodschap de bezoekers een inspirerend waterstofcongres toe.

Hydrogen Valley-status
Hoogtepunt in het programma was de officiële overhandiging van de Hydrogen Valley-status door Matthijs Soede, senior beleidsadviseur Europese Commissie, aan Edward Stigter, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Soede: “Deze regio is van ‘waterland’ naar ‘waterstofland’ gegaan en slaagt er nu al in om een grote hoeveelheid groene energie van zee af te halen. Noord-Holland is een regio die van aanpakken weet en met beide benen op de grond staat.”

Waterstofprojecten in Noord-Holland
In een gezamenlijke presentatie namen Esther Zijl van het ontwikkelingsbedrijf NHN en Ingrid Post (NZKG) het publiek mee langs een selectie van meer dan 30 waterstofprojecten in de regio. Een van de projecten is Duwaal Wieringermeer. Daarbij gaat het om een windmolen die waterstof produceert en al levert aan twee tankstations voor vrachtverkeer.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met financiering vanuit de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland.

Lees het hele artikel op het waterstofplatform nhn.