Kick-off Project Autonoom kustveilig: kustgebieden bewaken en beschermen met drones

Op donderdag 21 september 2023 was de kick-off van het project “Autonoom kustveilig” bij METIP (Maritime Emerging Technology Innovation Parc) in Den Helder. Het was een geslaagde middag met een demonstratie van de drone in a box. Tijdens deze bijeenkomst werden de eerste resultaten van wat “Drone in a box” kan betekenen voor het detecteren en lokaliseren van natuurrampen. En ook voor het opsporen van personen: zoals drenkelingen of sporters in nood. Daarnaast gingen verschillende partijen in gesprek over de mogelijkheden van de inzet van de drone in kustgebieden.

Inmiddels hebben we een DJI-Dock systeem (een drone station, gebouwd om 24/7 in te kunnen gebruiken, ook bij regen, wind en bij nacht en daglicht) aan de kust bij Camperduin. Dit onder andere door hulp van Strandhotel Camperduin. De drone staat paraat om direct luchtondersteuning te bieden en kostbare tijd te besparen bij noodsituaties, zoals reddingsoperaties voor zwemmers in gevaar, ongelukken in het duingebied en meldingen van natuurbranden. 

Dit project is het vervolg op het project “Strandveilig”. Binnen dit project wordt onderzoek gedaan naar de waarde van de inzet van autonome drones (Drone in a box) binnen kustgebieden. De aanleiding hiervoor is de toenemende vraag naar efficiëntere en effectievere methoden om kustgebieden te bewaken en te beschermen. Tijdens de demonstratie lieten we door middel van live simulatie verschillende toepassingen van autonome drones zien en presenteerden we de bevindingen uit enkele weken testen. Het was een interactieve demonstratie waarbij lokale- en semioverheden en maatschappelijke organisaties gezamenlijk de relevantie van autonome drones voor kustveiligheid hebben verkend. In de komende maanden zullen we samen met partners zoals reddingsbrigades, gemeenten en brandweer verschillende scenario’s uitwerken en testen, om de effectiviteit van dit systeem te waarborgen. Dit in samenwerking met AirHub, DroneQ Robotics en Spectro-AG.

Heb jij interesse om deel te nemen aan de test of wil je meer informatie? Neem dan contact met met Paul Verbruggen (pverbruggen@nhn.nl) of Thomas Brinkman (thomas@airhub.nl).

Speciale dank aan Drone Class bv voor het gelijktijdig testen van meerdere DJI Dock-systemen & dank aan DroneLand.
Het project is gefaciliteerd door METIP in samenwerking met Airhub, DroneQ en DroneLand en is ontstaan vanuit de Regio Deal Kop van Noord-Holland.