We investeren in de mbo’er, juist nu

Regio Deal Maritiem cluster houdt het talent graag in de regio

Met de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland wordt er volop geïnvesteerd in nieuwe maritieme technologieën, waterstof en in kennis en talent, oftewel human capital. Programmamanager Human Capital Judith Koning, practor Gennady Oshovsky en docent Koen Stolk focussen zich op het talent in de regio. Zij bereiden studenten en professionals voor op technologische vooruitgang en proberen dat talent in de Kop van Noord-Holland te houden.

“De Kop van Noord-Holland, met Den Helder als maritiem centrum, is een regio met enorm veel potentie”, vertelt Judith. “Met de Regio Deal versterken en versnellen we de ontwikkelingen die hier al in gang waren gezet. Als programmamanager Human Capital zorg ik ervoor dat de innovaties op het gebied van maritieme technologieën en waterstof worden doorvertaald naar het onderwijs. Zodat onze inwoners hier kennis mee maken en goed opgeleid worden voor deze (toekomstige) bedrijvigheid.”

Volop ontwikkelingen
Judith en haar samenwerkingspartners vanuit het onderwijs hebben al veel bereikt op het gebied van Human Capital. “De nieuwe post-hbo-opleiding Energietransitie is ontwikkeld en operationeel, we hebben een driedaagse cursus over waterstof opgezet voor onderwijs, ondernemers en overheid en voor die drie partijen hebben we het netwerk Tech@connect versterkt. Op het mbo hebben we keuzedelen geïntroduceerd – modules waarin leerlingen zich kunnen verbreden of verdiepen in een onderwerp naar keuze, zoals drones, 3D-printen en virtual reality – en we hebben de rol van practor in het leven geroepen. Zoals een universiteit een hoogleraar heeft, een hbo een lector, heeft het mbo een practor. Iemand die onderzoek doet en – waar dat kan – docenten en leerlingen hierbij betrekt.”

Onderzoek in mbo-onderwijs
Gennady is zo’n practor en is verbonden aan onderwijsorganisatie Vonk. “Ik breng onderzoek naar het onderwijs”, vertelt hij. “In het mbo is het vrij nieuw om met practoren te werken en dat is in mijn ogen ontzettend belangrijk om de kloof tussen het beroepenveld en het onderwijs kleiner te maken.
In onze onderzoeksprojecten leren studenten hoe zij betrouwbaar en betekenisvol meten in een werkomgeving. Ook leren zij werken met robots en (water)drones. Deze technologieën voor de maritieme sector, water, energietransitie en groen zijn belangrijk voor onze regio.

Judith, Gennady en Koen zijn het er alle drie over eens dat er flink geïnvesteerd moet worden in mbo-studenten. “Het is ontzettend belangrijk dat ze leren over de nieuwe technologieën waar bedrijven nu én straks mee werken.”

Klik hier om het hele artikel in Kijk op NH te lezen.